Wat is het?

Er zijn veel mogelijkheden om een woning uit te breiden of om bij te bouwen. Denk aan een bijkeuken, serre, schuur, garage, carport of mantelzorgwoning. Gaat u bouwen of verbouwen, dan heeft u niet altijd een omgevingsvergunning nodig. Met de brochure “Vergunningvrij bouwen en verbouwen(externe link)” van de Rijksoverheid kunt u in 8 stappen bepalen of u vergunningvrij iets mag bouwen

Aanvraag indienen

Voldoet u aan de gestelde voorwaarden, dan is uw bouwwerk vergunningsvrij en heeft u dus geen omgevingsvergunning nodig voordat u gaat bouwen. Voldoet u niet aan de gestelde voorwaarden, dan kunt u een aanvraag omgevingsvergunning indienen via mookenmiddelaar.nl/omgevingsvergunning.

Regels voor veiligheid en gezondheid

Vergunningvrij bouwen betekent overigens niet dat er helemaal geen regels gelden, waaraan u zich moet houden. De regels voor veiligheid en gezondheid gelden nog steeds. Deze regels komen uit het Bouwbesluit en het Burenrecht.

Wat moet ik doen?

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten wat er in het bestemmingsplan voor uw adres staat. De geldende ruimtelijke plannen per adres vindt u op www.ruimtelijkeplannen.nl(externe link). Vervolgens doorloopt u de 8 stappen om te bepalen of u vergunningsvrij iets mag bouwen(externe link).

Zelf gegevens verzamelen

Uitgangspunt is dat u zelf de nodige gegevens verzamelt en zelf berekent hoeveel er nog gebouwd mag worden. De gemeente kan u hierbij op weg helpen. Of: doe de online vergunningscheck op omgevingsloket.nl(externe link)