Voor het aanvragen van een identiteitskaart moet u persoonlijk langskomen. Maak hiervoor een afspraak. Vijf werkdagen later kunt u de identiteitskaart ophalen.

Afspraak maken identiteitskaart aanvragen

Wat is het?

  Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa(externe link). U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen.
  Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. 

  Spoedaanvraag

  Als u uw identiteitskaart snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

  Reizen met kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
  • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

  Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

   Hoe werkt het?

   Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

   Veilige kopie identiteitskaart

   Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app(externe link) maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link) hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

   Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U moet deze kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

   Kinderen

   Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar.

   Landen waar de identiteitskaart geldig is

   Wilt u weten in naar welke u kunt reizen met uw identiteitskaart, kijk dan op de website van de rijksoverheid.(externe link)

   LET OP: een spoedaanvraag voor een identiteitskaart die op donderdag na 12.00 uur aangevraagd wordt is pas maandag af te halen!

   Wat moet ik doen?

   • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Ook kinderen die een eigen identiteitskaart willen moeten naar de gemeente komen.
   • De identiteitskaart moet persoonlijk opgehaald worden. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart.
   • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.

   Lichamelijke of geestelijke beperking

   Kunt u de identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

   Identiteitskaart vermist, gestolen of niet meer in bezit

   Kijk hier voor meer informatie(externe link)

   Wat moet ik meenemen?

   • Een goedgelijkende pasfoto die
   • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
   • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
   • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
   • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

   Kinderen tot 12 jaar

   • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
   • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
   • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun identiteitskaart.
   • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
   • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
   • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
   • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

   Het toestemmingsformulier kunt u onderaan deze pagina bij formulieren/brochures vinden.

   De goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag.

   Wat kost het?

   Een identiteitskaart kost voor minderjarigen tot 18 jaar € 37,95. Voor volwassenen bedragen de kosten € 70,35. De aanvullende kosten voor een spoedprocedure zijn € 53,00

   Hoe lang duurt het?

   U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl(externe link).

   Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

   Als u uw oude identiteitskaart niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

   Aanvullende informatie

   • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
   • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
   • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
   • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

   Per 1 oktober alleen nog met paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK)

   Vanaf 1 oktober 2021 komen Nederlanders alleen nog het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse ID-kaart telt dan niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor:

   • Engeland
   • Schotland
   • Wales en
   • Noord-Ierland.

   Meer informatie: Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee! (vanaf 1 oktober)(externe link).

   In verband met corona kunnen er ook nog andere voorwaarden gelden voor de heen- en terugreis naar het VK.

   Aanvullende informatie over de paspoorteisen kunt u hier vinden.(externe link)

   Heeft deze informatie u geholpen?