Vanaf 2022 ontvangen inwoners informatie over Werk en Inkomen digitaal in hun mailbox. En niet langer per post in de brievenbus. Ook formulieren moet u voortaan digitaal invullen en inleveren. U vindt de verschillende formulieren hieronder. Klik op het formulier dat u nodig heeft. Na het invullen kunt u het formulier meteen via de verzendknop versturen.

DigiD en bijlagen bij de hand

Zorg er voor dat u digitale documenten die u als bijlage moet toevoegen alvast klaar heeft staan. Ook heeft u een DigiD nodig om de formulieren op de website te kunnen invullen. Een DigiD aanvragen kan op www.digid.nl(externe link)

Formulieren

Wanneer vult u een Rofje in?

U vult een Rofje in als u een e-mail ontvangt met daarin het verzoek om een Rofje in te vullen. Heeft u geen e-mail ontvangen, dan hoeft u ook geen Rofje in te vullen. Houd dus maandelijks goed uw e-mail in de gaten om te zien of u een Rofje dient in te leveren.

Inkomsten doorgeven

Een Rofje (rechtmatigheidsonderzoeksformulier) is er voor mensen met een uitkering. U geeft met een Rofje uw inkomsten door. Denk aan inkomsten uit loondienst, vervroegde uitbetaling pensioen of alimentatie. Zorg- en huurtoeslag zijn géén inkomsten die u op het Rofje hoeft in te vullen.

Welk Rofje geldt voor u?

Er zijn 3 verschillende Rofjes. Op uw betalingsspecificatie staat aangegeven welke uitkering u ontvangt: PW, IOAW of IOAZ.

  • Rofje PW is bedoeld voor diegene die een Participatiewet uitkering ontvangen. (Vroeger werd dit een bijstandsuitkering genoemd.)
  • Rofje IOAW is bedoeld voor oudere werklozen.
  • Rofje IOAZ is bedoeld voor wie vroeger een zelfstandige onderneming had.

Twijfelt u, neemt u dan contact op met de Consulenten Werk & Inkomen om te vragen welke uitkering u ontvangt. Hierdoor voorkomt u dat u het verkeerde Rofje invult.

Wanneer vult u een wijzigingsformulier in?

Met een wijzigingsformulier kunt u doorgeven als er iets in uw situatie verandert. Bijvoorbeeld een adreswijziging, als er een persoon bij u komt wonen of als u bijvoorbeeld een erfenis hebt ontvangen.  

Hulp nodig?

Vindt u het lastig om digitaal uw formulier in te vullen, dan kunt u hulp vragen in uw persoonlijke omgeving. Is er niemand die u kan helpen, dan kunt u terecht bij de formulierenbrigade van de SSHB. Meer informatie hierover kunt u krijgen per telefoon op nummer (06 )2384 2964 of kijk op https://www.sshbsupport.nl/formulierenbrigade(externe link)