Wat is het?

De gemeente Mook en Middelaar is enorm dankbaar voor de inzet van de mantelzorgers. Als blijk van waardering kunnen mantelzorgers daarom elk jaar een mantelzorgwaardering ontvangen. De mantelzorgwaardering is een cadeaubon ter waarde van € 50,-.

Mantelzorger

Zorgt u voor iemand uit uw directe omgeving? Dan komt u in aanmerking voor het ontvangen van de attentie. De persoon van wie u de mantelzorger bent, kan voor u de mantelzorgwaardering aanvragen. U ontvangt dan in november een attentie van de gemeente, de mantelzorgwaardering.

Voorwaarden

U komt alleen in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • u bent geen professionele zorgverlener
  • degene voor wie u zorgt woont in de gemeente Mook en Middelaar
  • u minstens 3 maanden voor de duur van 8 uur per week zorg verleend.

Hoe werkt het?

In 2023 wordt er gestart met een nieuwe werkwijze. Vanaf nu wordt de mantelzorgwaardering aangevraagd via het internet door de persoon die de zorg van de mantelzorger ontvangt. In de periode voor ‘de week van de mantelzorger’ wordt hierover jaarlijks gecommuniceerd via Ter Sprake, de website en andere kanalen. Ook wordt hierbij de link gedeeld voor het aanvragen van de mantelzorgwaardering.

Jonge Mantelzorger

Ben je een jonge mantelzorger (30 jaar of jonger)? Dan is er voor jou de Week van de Jonge Mantelzorger in juni. In deze week zijn er inloopmomenten waar je jouw mantelzorgwaardering kunt aanvragen en ook speciale activiteiten om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten.

Heb je dit jaar niet deelgenomen aan de Week van de Jonge Mantelzorger en nog geen mantelzorgwaardering ontvangen, dan kun je degene voor wie je zorgt alsnog de mantelzorgwaardering voor 2023 voor jou laten aanvragen. Meer informatie is te vinden op de website van mantelzorg-Nijmegen(externe link). Ook is daar een flyer te downloaden.

Mantelzorgondersteuning

Als u behoefte heeft aan hulp en ondersteuning bij de mantelzorg die u biedt, kunt u contact opnemen met Synthese(externe link).

Mantelzorgers

U bent mantelzorger als u langdurig (meer dan drie maanden) onbetaald voor een naaste zorgt. U doet dit niet beroepsmatig. U geeft zorg omdat u een persoonlijk band heeft met degene voor wie u zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een partner die dementie heeft, een gehandicapt kind of een goede vriend die niet meer zonder hulp kan.

Mantelzorg Mook en Middelaar

Als mantelzorger is het niet eenvoudig de balans te vinden tussen het zorgen voor een ander en het zorgen voor jezelf. U kunt als mantelzorger te maken krijgen met situaties waarvoor u geen oplossing of antwoord weet. Ook kan het zijn dat u graag met iemand wilt praten over het verlenen van mantelzorg en wat daar nog allemaal meer bij komt kijken, dit kan persoonlijk of in een groep. Heeft u hierover vragen, dan kan Synthese u helpen.

Ook op jonge leeftijd

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 30 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Bijvoorbeeld een zieke moeder, een vader die te veel drinkt, een broer met autisme, een zus die neerslachtig is of een opa met Alzheimer. Jonge mantelzorgers verlenen gemiddeld meer zorg, krijgen meer verantwoordelijkheden en helpen meer in het huishouden dan leeftijdsgenoten.

Wie al jong mantelzorger is en wil praten over hoe het thuis gaat, kan altijd terecht bij de huisarts, leerkracht of mentor. Bellen met Synthese mag ook, via (024) 890 94 80. Of stuur een mailtje naar teammook@synthese.nl. Op de website mantelzorg.nl(externe link) staan ook handige informatie en verhalen van leeftijdsgenoten.

Hoe werkt het?

Mantelzorg Mook en Middelaar biedt ondersteuning op maat door het geven van:

1. Informatie en advies:

  • voorzieningen en regelingen op het gebied van welzijn en (mantel)zorg
  • individuele raad over de situatie thuis
  • vergoedingen van zorgverzekeraar
  • het (meer) inzetten van uw netwerk
  • informatie over cursussen en lotgenotenbijeenkomsten

2. Emotionele ondersteuning:

  • huisbezoeken of individuele gesprekken op locatie
  • het bespreken van draagkracht - draaglast: hoe ziet uw belasting eruit?

3. Praktische ondersteuning:

  • vervangende zorg oftewel respijtzorg mee helpen regelen
  • meedenken over de inzet van hulpmiddelen of ondersteunende diensten

Wat moet ik doen?

Contact

Heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning, stuur dan een e-mail naar teammook@synthese.nl of neemt contact op via (024) 890 94 80. Het gesprek met Mantelzorg Mook en Middelaar is geheel vrijblijvend en gratis. Voor meer informatie: Mook en Middelaar - Synthese - Synthese(externe link)

Aanvullende informatie

Meer informatie over mantelzorg kunt u vinden bij de landelijke vereniging voor mantelzorgers: MantelzorgNL(externe link).