De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor irritaties zorgen. Elk voorjaar maken de rupsen een nest en dan ontstaan ook de brandharen. Het is onmogelijk om de rups volledig uit te bannen. Het streven is wel om tot een beheersbare situatie te komen. De beheersing van de eikenprocessierups in de openbare ruimte wordt namens de gemeente uitgevoerd door Nationale Bomenbank uit Mill.

Wat doet de gemeente?

Preventieve bestrijding

Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze de hinderlijke brandhaartjes krijgen. Dit doen we met een biologisch bacteriepreparaat dat met een hogedrukspuit in de bladerkroon van de bomen wordt gespoten. Het middel werkt alleen tegen rupsen. In gebieden waar beschermde vlindersoorten voorkomen vindt geen bestrijding plaats. Naar verwachting wordt de preventieve behandeling medio mei uitgevoerd.      

Curatieve bestrijding

Een aantal weken na de preventieve behandeling worden de bomen geïnventariseerd. Op basis van die inventarisatie maken we een planning om vervolgens de nesten uit de bomen te verwijderen. Het is niet mogelijk om alle nesten weg te halen. We zetten in op bomen binnen de bebouwde kom en dan vooral op locaties bij scholen, winkels, speeltuintjes, sportvelden en veelgebruikte (fiets)paden.

Natuurlijke bestrijding

Aanvullend worden maatregelen genomen om de biodiversiteit te verhogen en natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Zo zijn er de afgelopen jaren nestkastjes voor koolmezen opgehangen. Verder passen we het maaibeheer aan om het leefgebied van natuurlijke vijanden van de rups te verbeteren.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf aan de slag met natuurlijke beheersing en het vergroten van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door (een deel van) uw tuin aantrekkelijk te maken voor insecten, vlinders en vogels. Kijk voor meer informatie op:

Melden overlast

De gemeente verwijdert alleen nesten van de eikenprocessierups in de openbare ruimte (dus niet in uw tuin). U kunt nesten in gemeentelijke bomen hier melden. Als u eikenprocessierupsen in uw eigen tuin aantreft kunt u contact opnemen met Nationale Bomenbank via eikenprocessierups@nationalebomenbank.nl U maakt dan zelf een afspraak met de aannemer over de kosten en de wijze van bestrijding.

Aanvullende informatie

Voor algemene vragen over de eikenprocessierups kunt u terecht op de site van het kennisplatform eikenprocessierups(externe link) Meer informatie over de eikenprocessierups en gezondheid kunt u nalezen op de website van de GGD Leefomgeving(externe link)