Tekort € 1,2 miljoen

De gemeente Mook en Middelaar verwacht voor 2020 een tekort van ruim € 1,2 miljoen. Dat blijkt uit de (concept) Zomerrapportage die het college in september aan de raad aanbiedt. Omdat het om een groot en structureel tekort gaat, wil de gemeente op korte termijn veranderingen doorvoeren, zodat de begroting vanaf 2022 weer gezond is. Het is onvermijdelijk dat dit maatschappelijke effecten zal gaan hebben.

Oorzaak tekort

Het meerjarige tekort ontstaat voor ruim 40 procent door stijgende kosten binnen het Sociaal Domein (onderdelen Wmo en Jeugdzorg). Ook ontvangt de gemeente minder dividend wegens een lager verwachte winstuitkering van de BNG Bank. In 2020 komt daar een eenmalig nadeel bij wegens de aansluitkosten voor deelname aan de Limburgse belastingsamenwerking. Al deze posten samen veroorzaken zo’n 70 procent van het tekort.
Ook vorig jaar worstelde de gemeente Mook en Middelaar met financiële tegenvallers in het Sociaal Domein. Het beeld lijkt op dat van veel andere gemeenten: de uitgaven stijgen, maar de inkomsten groeien niet mee. 

Aanpak

Raad en college zijn eensgezind van mening dat er veranderingen in beleid en/of uitvoering nodig zijn om de tekorten te verminderen. Een quickscan heeft al een aantal adviezen opgeleverd om tot een betere beheersing van de kosten op het gebied van Wmo en Jeugd te komen. Andere onderzoeken volgen nog, waaronder een grondige doorlichting van de gehele begroting. Vanwege de ernst van het financiële tekort wil het college al bij de begroting van 2021 bezuinigingen invoeren. Doel is een structureel gezonde begroting per 2022. 
 

Concept Zomerrapportage 2020