In de Week van de Veiligheid - van 11 t/m 17 oktober - doet Mook en Middelaar mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Iedereen kan dan anoniem en straffeloos zijn mes, nepwapen, boksbeugel of pepperspray inleveren.

Wapenbezit neemt toe

Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid.

Grote gevolgen 

Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je er toch mee weet te steken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Inleverpunten

Jongeren en volwassenen kunnen hun steekwapens van 11 t/m 17 oktober inleveren bij de politiebureaus in Venray en Gennep, te herkennen als inleverpunt door de poster op het raam. Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico op straf voor wapenbezit. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

Bewustwording risico’s wapens

De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.