'Wandelen met Verhalen' is terug

Dit is een oud bericht.

Zondag 1 mei gaat de maandelijkse wandeling 'Wandelen met Verhalen' weer van start in de omgeving van Plasmolen. Van 11.00 uur tot ongeveer 13.30 uur wandelt u met gids door het heuvelachtige stuwwalgebied van de Jansberg, de Mookerheide of het Maasheggenlandschap van de Maasvallei. Tot november kunt u vervolgens iedere laatste zondag van de maand meelopen. 

groep wandelaars op de heide

Ontstaansgeschiedenis van dit landschap 

Onderweg in deze prachtige, on-Nederlandse omgeving worden verhalen verteld over de ontstaansgeschiedenis van dit landschap. Gevormd in ijskoude tijden, door het water van grote rivieren en de westenwind. En over de indrukwekkende historie en de rijke cultuur van ons gebied. U wist natuurlijk dat hier de Romeinen hebben rondgelopen. Maar ook Spanje (denk aan de Slag op de Mookerheide), Frankrijk en niet zo lang geleden Duitsland hebben dit gebied in handen gehad. Zelfs België is hier de baas geweest. Zij allen hebben het rijke verleden van onze regio mede bepaald en hebben indrukwekkende verhalen en legendes achtergelaten.

Amusante anekdotes

Daarnaast kent onze omgeving talrijke herdenkingsmonumenten zoals kapelletjes en wegkruisen, maar ook herinneringen uit een veel verder verleden, zoals grafheuvels en Romeinse urnenvelden. Allemaal met een amusante anekdote of een interessante achtergrond. En dan ook nog de Maas: in de Middeleeuwen brenger van een vruchtbaar laagje aarde voor een voorspoedige oogst, nu brenger van toeristische voorspoed. Naast deze 'vriend' de Maas was er natuurlijk ook altijd de 'dreigende' Maas. Zelfs nu nog, nu de rivier tussen stevige dijken lijkt te stromen. Ja, onze streek is rijk aan verhalen, allemaal waard om verteld en gehoord te worden!       

Meld u aan

Wilt u hier meer van weten en tegelijkertijd genieten van fantastische natuur, wandel dan mee. De wandeling van zondag 1 mei is ongeveer 7,5 kilometer en start bij het oude VVV-kantoor aan de Witteweg (naast De Pannekoekenbakker) in Plasmolen en kost 4 euro per persoon. De wandeling gaat over bospaden en geaccidenteerd terrein, dus goede wandelschoenen zijn aanbevolen. Aanmelden kan bij Theo van Brunschot, via (06) 20 17 79 17 of t_vanbrunschot@hotmail.com