Wat is het?

Grenst uw eigendom aan een stuk openbaar groen of andere grond van de gemeente? In sommige gevallen kunt u die grond kopen of huren. Door gebruikmaking van het daartoe bestemde aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen bij de gemeente.

Voor een efficiënte afhandeling van dergelijke verzoeken is de beleidsnotitie "uitgifte reststroken en handhaving gemeentelijke eigendommen" vastgesteld. Deze beleidsnotitie geeft richtlijnen inzake de procedure en beoordeling van de ontvangen verzoeken. Op deze wijze wordt elke burger op gelijke wijze behandeld. Tot slot geeft de beleidsnotitie de procedure en richtlijnen met betrekking tot de terugvordering van illegaal in gebruik genomen gemeentegrond.

De beleidsnotitie maakt een onderscheidt in drie vormen van uitgifte:

  1. Verkoop: In dit geval wordt de eigendom via een notariële transportakte overgedragen van de gemeente Mook en Middelaar aan de nieuwe eigenaar.
  2. Verhuur: In dit geval verkrijgt de burger, tegen een bepaalde vergoeding, het recht om de strook gemeentegrond (tijdelijk) te gebruiken.
  3. Bruikleen: In dit geval wordt het belang van de gemeente groter gewaardeerd (vermindering onderhoudskosten) t.o.v. het gebruik door de burger. Hierbij moet worden gedacht aan de gevallen waarbij de strook grond feitelijk niet bij de tuin kan worden betrokken, maar de burger de strook grond volgens voorgeschreven normen wenst in te richten en te onderhouden. Voor bruikleen is geen vergoeding verschuldigd.

Restsroken mogen enkel worden gebruikt voor tuindoeleinden.

Hoe werkt het?

Elk verzoek tot uitgifte wordt getoetst aan de checklist. In deze checklist zijn de volgende criteria opgenomen:

Aangrenzend aan woonperceel van verzoeker:

Uitgifte is uitsluitend mogelijk indien de reststrook direct grenst aan het woonperceel van verzoeker.

Groenvisie/ landschapsschoon:

Indien de strook grond een belangrijke functie heeft voor de belevingswaarde en beeldkwaliteit van een wijk, wordt niet tot uitgifte overgegaan. Het gemeentelijke groenstructuurplan biedt hiervoor het uitgangspunt.

Omgevingsscan:

De WGU zal beoordelen of uitgifte leidt tot onevenredig nadeel t.o.v. de omgeving.

Verkeersveiligheid:

De WGU zal beoordelen of uitgifte een negatief effect heeft op verkeersveiligheid en hulpverleningsinstanties (zowel huidig als toekomstige voornemens).

Bezwaren vanuit ruimtelijke ontwikkeling:

Indien de strook grond in de toekomst nodig is voor bepaalde ontwikkelingen c.q. herinrichtingen, wordt niet tot uitgifte overgegaan.

Bestemmingsplan:

Definitieve uitgifte is uitsluitend mogelijk zodra het bestemmingsplan in overeenstemming is met het gebruik als tuin. Indien het bestemmingsplan niet in overeenstemming is met dit gebruik, zal worden uitgegeven onder de ontbindende voorwaarde (bij verhuur) c.q. opschortende voorwaarde (bij verkoop). Zodra het bestemmingsplan in overeenstemming is gebracht, kan definitieve uitgifte plaatsvinden.

Kabels & leidingen / gemeenteriool:

Verkoop van reststroken is uitsluitend mogelijk indien in het betreffende perceel geen kabels & leidingen c.q. gemeenteriool aanwezig is. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om te huren.

Aaneengesloten gebied:

Indien er sprake is van een aaneengesloten strook gemeentegrond aangrenzend aan diverse woonpercelen, wordt uitsluitend uitgegeven indien elke van de aaneengesloten woonpercelen tot aankoop overgaat. In bepaalde gevallen is het wel mogelijk om te huren. Dit is afhankelijk van de toenemende onderhoudskosten van het resterende deel.

Huurwoning of koopwoning:

Verkoop is alleen mogelijk indien de verzoeker eigenaar is van het aangrenzende woonperceel. Voor verzoekers met een huurwoning is uitsluitend verhuur mogelijk.

Wat moet ik doen?

Elk verzoek tot uitgifte dient te geschieden door middel van het aanvraagformulier 'verkoop/verhuur gemeentegrond'. De werkgroep Gronduitgifte (WGU) zal het verzoek beoordelen op basis van de gestelde uitgiftecriteria.

Wat kost het?

Voor het bepalen van de waarde van de grond wordt gebruik gemaakt van een schema dat de waarde relateert aan de afstand van de reststrook ten opzichte van het woonhuis van verzoeker. Het schema met situatietekening kunt u downloaden via deze website. Zie 'brochure beleidsnota'.

De leveringskosten (overdrachtsbelasting 6%, notariële en kadastrale kosten) zijn voor rekening van de koper. Voor elke transactie bedraagt de koopsom minimaal € 500,--, ongeacht het aantal uit te geven vierkante meters.

Bij verhuur wordt de huurprijs gebaseerd op de economische waarde. Hierbij wordt de huurprijs gesteld op 6% van de verkoopprijs (eveneens met een minimale 'koopsom' ad. € 500,--).