Hondenpoep op straat. Hondenpoep in de plantsoenen. Hondenpoep op veldjes waar kinderen spelen, zelfs in speeltuinen! Loslopende honden waar het niet mag. Als gemeente blijven we er klachten over krijgen. De regels die gelden, worden blijkbaar niet goed nageleefd. Terwijl we onze gemeente samen leefbaar moeten houden. Het bijna ondoenlijk om voor de gehele gemeente te handhaven op het gedrag van hondenbezitters. De oplossing van het probleem ligt echt ook bij de hondenbezitter en hun verantwoordelijkheid ten aanzien van hun wijk- en dorpsgenoten. Denk aan onze kinderen die lekker willen spelen, zonder hondenpoep.

Uw hond, uw verantwoordelijkheid

Hondenbezitters zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor hun eigen gedrag en hond. Gelukkig doen de meeste hondenbezitters gewoon hun best. Een aantal doet dat helaas niet. En het is niet altijd makkelijk om elkaar hierop aan te spreken. We willen iedereen daarom graag nog eens wijzen op de regels in onze gemeente.

Hondenpoep zelf opruimen

We hebben in de 4 dorpskernen verschillende uitlaatveldjes voor honden. Te herkennen aan de bordjes. Hier zorgt de gemeente voor het opruimen van de uitwerpselen. Poept uw hond op andere, openbare plekken binnen de bebouwde kom, dan moet u dit zelf opruimen. Alle uitlaatplekken in onze gemeente zijn dus aangegeven met een bordje. Geen bordje, betekent dus zelf opruimen. U bent zelfs verplicht om dit onmiddellijk te doen. Hondenpoepzakjes kunt u – goed dichtgebonden – bij uw eigen restafval gooien. Het is overigens in geen geval toegestaan uw hond uit te laten op een kinderspeelplaats.

Honden aan de lijn

Honden zijn binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd, tenzij het om een afgeschermde hondenuitlaatplek gaat. Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen, tenzij dit anders door borden is aangegeven. Zo zijn bij Natuurmonumenten honden welkom, mits aangelijnd. Er ligt een loslooproute bij de Mookerschans (startpunt aan beide zijden van de Burgemeester Sengersweg). En: bij de Mookerplas (Leisurelands) mogen honden van 1 oktober tot 1 mei loslopen, maar zijn ze juist niet welkom in het zomerseizoen. Bij de Mookerplas moet u uitwerpselen altijd gewoon opruimen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en de locaties van de uitlaatveldjes op www.mookenmiddelaar.nl/hondenbeleid Of bekijk de Algemene plaatselijke verordening (APV): artikel 2.57 Loslopende honden, art. 2.58 Verontreiniging door honden, art. 2:59 Gevaarlijke honden en art. 2:59a Gevaarlijke honden op eigen terrein.