De gemeente Mook en Middelaar is twee nieuwe knooppuntenroutes rijker. Een voor wandelaars en - vanaf de zomer - een voor ruiters en menners. De routes sluiten aan op andere knooppuntnetwerken in Limburg en Gelderland en zijn te vinden via de website van Visit Noord-Limburg en de website van Visit Nijmegen.

Wethouder Karin Peters

Wethouder Karin Peters: “Een gepaste opening zit er vanwege coronamaatregelen helaas niet in, maar de routes zijn al wel te gebruiken. We willen Natuurmonumenten, Visit Noord-Limburg, Routebureau Noord-Limburg en alle vrijwilligers graag bedanken voor dit prachtige wandelnetwerk van Maas tot Mookerheide. Om deze aanwinst voor onze gemeente tóch een feestelijk tintje te geven, hebben we de wandelkaarten met wat viooltjes naar ondernemers gebracht die de kaart als wederverkoper verstrekken.”

Wandelnetwerk

Het wandelroutenetwerk Mook en Middelaar bestaat uit 70 kilometer tweezijdig bewegwijzerde wandelpaden. Met deze kaart kunt u wandelingen uitstippelen via circa 70 knooppunten. Het wandelnetwerk telt zes aanbevolen startpunten, met parkeergelegenheid en een overzichtskaart van het netwerk:

  • Landgoed Mookerheide (Jachtslot)
  • NS station Mook-Molenhoek
  • Herberg Restaurant ’t Zwaantje
  • Kerk, Raadhuisplein Mook
  • VVV Plasmolen
  • Zweefvliegveld Malden

Verbinding

In samenwerking met de gemeente Heumen loopt het wandelroutenetwerk door tot in deze buurgemeente. Zo is een verbinding gemaakt met het routenetwerk Rijk van Nijmegen Zuid.

Men- en ruiternetwerk

Behalve het wandelnetwerk is ook 30 kilometer aan men- en ruiternetwerk aangelegd. U herkent de routes aan de bruin-witte bewegwijzering met een hoefijzer en wiel. Het netwerk maakt deel uit van het totale Noord-Limburgse netwerk van 650 kilometer, waarvan een aantal routes nu nog aangelegd wordt. Eind juni zal er een kaart beschikbaar zijn van de routes en zal de informatie online te vinden zijn via www.paardrijdenlimburg.nl    

Nieuwe Liberation Route

Voor lange afstandswandelaars komt er bovendien een nieuwe Liberation Route Hiking Trail. Liberation Route Europe verbindt hiermee plekken en verhalen in heel Europa. Als samenwerkende gemeenten in Noord-Limburg heeft onze gemeente besloten om hieraan deel te nemen en hebben we een bijdrage toegezegd voor 2021, 2022 en 2023 voor de ontwikkeling en uitrol van de route door (Noord-)Limburg. Ook andere delen van Limburg hebben deelname toegezegd. Zo koppelen we Limburg aan regio’s zoals Normandië, Ardennen, Hürtgenwald en Berlijn. De gemeente is momenteel in samenwerking met Routebureau Noord-Limburg en op advies van William Meeussen met diverse mensen in gesprek om verhalen uit onze gemeente te bundelen. Nadere informatie en koppelkansen voor ondernemers met bijvoorbeeld arrangementen, volgen in een later stadium.

Nieuw voor fietsers

Het knooppuntensysteem voor fietsers is al jaren een succes. De panelen zijn aan een update toe. Tussen half mei en eind juni vernieuwt Routebureau Arnhem Nijmegen alle panelen in de Regio Nijmegen. De fietsroutes en de fietsrouteplanner zijn te vinden op visitnijmegen.com/routes/fietsen. Ook beschikt Mook sinds kort over een MTB-route en een bikepark. De route in Mook is onderdeel van het MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen. Zie hiervoor de website www.mtb-rijkvannijmegen.nl