De traditionele kerstboomverbranding in Mook gaat dit jaar niet door. Reden: de verscherpte coronamaatregelen. “Afstand houden rondom een vuurtje is natuurlijk erg moeilijk. En we mogen nu ook geen evenementen meer organiseren”, licht Jakelien Willems van de Stichting Jeugd en Jongerenwerk toe. “Voor volgend jaar beoordelen we opnieuw wat we doen.”

Traditie onder vuur

Ieder jaar organiseert de stichting in samenwerking met scouting Don Bosco, de vrijwillige brandweer en de gemeente Mook en Middelaar de kerstboomverbranding om het nieuwe jaar in te luiden. Kinderen uit de gemeente gaan in de eerste week van het nieuwe jaar langs de deuren om zoveel mogelijk kerstbomen in te zamelen, want iedere boom levert een lotnummer op waarmee prijzen zijn te winnen. De brandweer stapelt alle bomen netjes op in de vuurkuil van de scouting. En: onder het genot van koek en zopie ontsteekt burgemeester Gradisen het vuur. “Afhankelijk van het weer komen er jaarlijks zo’n honderd mensen op het vuur af”, aldus de burgemeester.

Kerstbomen worden opgehaald

De kerstbomen worden rond 6 januari opgehaald. Houd de afvalkalender (die nog verspreid wordt) in de gaten voor de precieze datum.