In verband met het coronavirus heeft de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei jl, net als vorig jaar, op de Oorlogsbegraafplaats in Mook sober plaatsgevonden. Tijdens de 4 mei-herdenking worden alle burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. 

The Last Post

Trompettist Piet Beuming verzorgde de muzikale bijdrage met The Last Post, dat voorafgaand aan de 2 minuten stilte wordt gespeeld. Na de 2 minuten stilte vond, namens de gemeenschap van de gemeente Mook en Middelaar, de kranslegging plaats door burgemeester mr. drs. W. Gradisen. U kunt het filmpje hiervan via de volgende link bekijken: https://youtu.be/7kNuSUbmhs4(externe link)

Canadese militair

In de 4 mei toespraak  van burgemeester Gradisen stond centraal een Canadese militair, die als onbekende soldaat op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Mook is begraven. Deze militair heeft formeel in november 2020, na lang en gedegen onderzoek, een naam en gezicht gekregen. Zijn nabestaanden kregen tot hun verrassing na 75 jaar te horen waar hij is begraven. 

Henry George “Archie” Johnston

Het gaat om de Canadese militair Henry George “Archie” Johnston. Hij is in 1915 geboren in een klein dorpje in de Canadese staat Alberta. Hij is getrouwd met Amalia Alice en samen krijgen zij vijf kinderen. Archie Johnston werkt in een zagerij voordat hij zich in 1943 meldt bij het Canadese leger. In juni 1944 komt hij vanuit Canada in Engeland aan en in november 1944 zet hij voet op het vasteland van Europa. Archie Johnston sneuvelt kort daarna. In de nacht van 16 op 17 januari 1945 wordt hij in Baakhoven, in midden-Limburg, dodelijk getroffen door een mortiergranaat. Hij is dan 29 jaar oud.

Gedicht “Vrede”

Burgemeester Gradisen benadrukte in zijn toespraak dat dergelijke verhalen doorverteld moeten blijven worden. Hij citeerde daarbij de bekende slotzinnen uit het gedicht “Vrede” van de dichter Leo Vroman:

Kom vanavond met verhalen

Hoe de oorlog is verdwenen

En herhaal ze honderd malen

Alle malen zal ik wenen.

Burgemeester Gradisen legt een krans