De Tweede Wereldoorlog

Oorlogsvoertuig over de Heikantseweg in Middelaar (1944), bron: RAN

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in de gemeente Mook en Middelaar hevig gevochten. Bij de operatie Market Garden hadden de geallieerden in september 1944 de dorpen Molenhoek en Mook bevrijd, maar de kernen van Middelaar en Plasmolen waren nog in Duitse handen gebleven. In de oorlogswinter van 1944-1945 liep de frontlinie dwars door de gemeente Mook en Middelaar. Het verhaal over de operatie Market Garden concentreert zich vooral op Arnhem en Nijmegen, maar ook in de gemeente Mook en Middelaar is hevig gevochten. Op de Sint Jansberg bij Plasmolen blijkt uit archeologisch onderzoek dat het gebied is bezaaid met sporen van de oorlog.

Middelaar verwoest

Vooral Middelaar kwam zwaar gehavend uit de oorlogstijd. Bijna geen huis of boerderij stond overeind en de kerk was platgebombardeerd. De bevolking van Middelaar was door de Duitsers gedwongen geëvacueerd. Pas op 8 februari 1945 was de gehele gemeente Mook en Middelaar bevrijd. De bevolking van Middelaar trof bij terugkeer een verwoest dorp aan. 

Jachtslot Mookerheide

Ook aan Jachtslot Mookerheide ging de Tweede Wereldoorlog niet voorbij. Op 10 mei 1940 legerde hier een versperringsploeg die bij een inval van de Duitsers de bomen aan de weg tussen Groesbeek en Molenhoek moest opblazen. Zo zouden zij de opmars van de Duitsers vertragen. Dit mislukte, want de Duitsers bezetten het slot diezelfde dag nog. Rond het slot wordt geschut in stelling gebracht. Een deel van de bevolking van Mook zou via een evacuatieplan bij een Duitse aanval naar het jachtslot gaan. Vanaf 1943 verbleven er Duitsers op het landgoed. Tijdens operatie Market Garden dient het jachtslot als verzamelplaats van de geallieerden. In september 1944 zetten de geallieerden in de tuin bij de kassen een krijgsgevangenenkamp op. Het is slechts een week in gebruik. In april 1945 biedt het jachtslot onderdak aan de teruggekeerde bevolking van Middelaar.

Mook War Cemetery

Herinneringen en monumenten

In de gemeente Mook en Middelaar herinneren nog diverse monumenten aan de gebeurtenissen in de periode 1940-1945. Aan de Groesbeekseweg in Mook ligt het Mook War Cemetery, de laatste rustplaats van ruim 300 militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Aan de Maasdijk in Mook staat een monument ter nagedachtenis aan de Canadese korporaal Antonio Barbaro.

Monument van Antonio Barbaro aan de Maasdijk in Mook

 

 

Meer lezen?