Voor een snelle toetreding van de brandweer tot gebouwen wordt op dit moment gebruik gemaakt van sleutelkluizen. Een sleutelkluis is een kluis met een sleutel waarmee toegang verleend wordt tot een gebouw. Deze sleutelkluis is gevestigd aan de buitenkant van een gebouw en kan met een generaalsleutel geopend worden.

Landelijke ontwikkelingen

Door een aantal landelijke ontwikkelingen kan dit systeem echter vanaf 2026 niet meer worden gebruikt. Ook zitten er nadelen aan het gebruik van dit systeem:

  • Door de komst van de landelijke meldkamerorganisatie ontstaat steeds meer noodzaak voor het uniformeren van automatische meldingen;
  • De brandweer is geregionaliseerd en rukt over de gemeentegrens uit naar het dichtstbijzijnde adres. Hierdoor heeft de brandweer te maken met meerdere verschillende sleuteltypen  binnen de eigen regio. Dit werkt vertragend doordat niet alle blusvoertuigen zijn voorzien van alle sleutels;
  • Het beheren en tevens bewaken van verschillende generale hoofdsleutels op diverse voertuigen van de brandweer in de regio is organisatorisch en technisch een uitdaging.

Het management van Brandweer Limburg-Noord heeft besloten om per 1-1-2026 de generaalsleutels van de brandweervoertuigen te verwijderen.  

Doormelding naar Regionale Alarm Centrale

Alleen gebouwen met niet of minder-zelfredzame personen dienen over een doormelding naar de Regionale Alarm Centrale (RAC) te beschikken. Bij deze gebouwen is het extra belangrijk dat de brandweer op een snelle en veilige manier kan binnentreden. Bij deze gebouwen is het verplicht om de brandweeringang bij een brandmelding automatisch te ontsluiten of te ontsluiten met een systeem dat in overleg met de brandweer is bepaald (zie Bouwbesluit 2012 art.6.36 lid 3).

Wijze van toetreding doorgeven

Het staat gebouweigenaren en -gebruikers zonder verplichte doormelding vrij om maatregelen te treffen zodat de brandweer bij een brandmelding snel, veilig en zonder schade aan te richten uw gebouw kan betreden. Gebouwen zonder verplichte doormelding dienen de wijze van toetreding bij een brandmelding aan te geven.

Maatregelen

Brandweer Limburg-Noord vraagt gebouweigenaren en -gebruikers, die de toetreding voor de brandweer moeten of willen borgen, een keuze te maken uit de drietrapsstrategie.  Daarnaast staat de brandweer ook open voor innovatieve oplossingen, als deze passen binnen de hieronder genoemde functionele eisen.

A.         De drietrapsstrategie

  • Ontgrendeling door aanwezige personeel en/of;
  • Ontgrendeling door de brandmeldinstallatie (BMI) en/of;
  • Ontgrendeling met toegestuurde cijfercode;

B.         Alternatieve oplossing die voldoet aan functionele eisen

  • De brandweer dient 24 uur per dag 7 dagen per week op een snelle en eenvoudige manier binnen te treden zonder gebruikmaking van eigen middelen (bijv. een sleutel of een pasje);
  • Er mogen er maximaal 2 handelingen worden verricht door de brandweer;
  • De wijze van toetreding is afgestemd met Brandweer Limburg-Noord;
  • Het toetredingssysteem moet ten minste 30 minuten functioneel zijn na uitval van de reguliere stroomvoorziening;
  • Het beheer, onderhoud en het testen van het systeem op functionaliteit moet geborgd zijn bij u als gebouweigenaar of -gebruiker en beschreven zijn in het logboek.

Inhoud sleutelkluis

De inhoud van de sleutelkluis of -buis blijft uw eigendom en mag u zelf ontmantelen. Als u de sleutelkluis of -buis niet zelf kan openen kunt u daarvoor contact opnemen met Brandweer Limburg-Noord via risicobeheersing@vrln.nl. Een medewerker van de brandweer komt dan het sleutelsysteem bij u openen. Daarna kunt u de sleutelkluis of -buis verwijderen of laten zitten.

Vragen

Mocht u vragen hebben over de aangekondigde wijziging dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen via risicobeheersing@vrln.nl.