Deze zomer bezoek ik een aantal ondernemers in onze gemeente. Bedrijven die in meer of mindere mate geraakt zijn door de coronacrisis. Het geeft een beknopt beeld van de ervaringen van een ondernemer.

Restaurant De Plasmolense Hof 

burgemeester Gradisen en Esseline Dorrestijn

Het vierde bezoek is aan restaurant De Plasmolense Hof. De geschiedenis van deze mooie locatie gaat terug tot 1827. Toen was het al geliefd als logement en café. Nu is de Plasmolense Hof een gerenommeerd restaurant, waarvan sinds 2001 Esseline Dorrestijn het gezicht is. Wat velen wellicht niet weten is dat zij, in februari 2020, net voor het uitbreken van het coronavirus, zowel het restaurant als de bijbehorende bedrijfswoning heeft gekocht. Ze leidt het bedrijf met zeven vaste medewerkers en zestien oproepkrachten.

Lid van ’t Gilde van Kiste Trui

De Plasmolense Hof is lid van ’t Gilde van Kiste Trui. Een initiatief van een aantal restaurateurs in onze gemeente, die gezamenlijk hun bedrijf willen promoten én aandacht willen besteden aan al het moois in onze omgeving en haar bijzondere geschiedenis. De andere leden zijn: ’t Zwaantje in Mook, Van der Valk in Molenhoek, De Pannekoekenbakker en De Mallejan, beide in Plasmolen. Allemaal restaurateurs die ook getroffen zijn door de coronacrisis.

Vaste bezoekers

De Plasmolense Hof kent veel vaste bezoekers uit de omgeving, biedt gastvrijheid aan diverse serviceclubs en natuurlijk zijn er in het weekeinde veel wandelaars en dagjesmensen te vinden. De Plasmolense Hof is door deze variëteit niet gebonden aan alleen het zomerseizoen. Daarnaast is De Plasmolense Hof uitermate geschikt voor groepen: verjaardagen en partijen.

Corona

Zo ook op die zondag in maart toen plotseling bekend werd gemaakt dat om zes uur ’s avonds, in verband met corona, alle horeca direct dicht moest. Er waren toen bezoekers van twee verjaardagspartijen net begonnen aan het voorgerecht. Het was eveneens het tot nu toe laatste weekeinde van de befaamde “vesperije”. Dit kan pas weer echt opgestart worden wanneer de anderhalve meter maatregel is verdwenen.

"Wat kan nog wel in plaats van: wat kan niet”

In eerste instantie ging de horeca in 2020 ongeveer tien weken helemaal dicht. Voor Esseline Dorrestijn het moment om samen met het personeel de bakens te verzetten. Ze geeft aan dat “het uitgangspunt steeds is geweest: wat kan nog wel in plaats van: wat kan niet”. Ze begon al direct met de inmiddels bekende picknickzak voor twee personen: “Er werden al snel 100 tot 150 zakken verkocht. Want buiten wandelen kon nog steeds”.

Luxe picknickzakken met lekkere hapjes

Toen het in de bossen te druk begon te worden, heeft ze dit concept omgezet naar luxe picknickzakken met lekkere hapjes voor thuis. De Plasmolense Hof koppelde de knapzakken aan thema’s rond Pasen, Koningsdag en moederdag. Het restaurant werd omgetoverd tot een soort lopende band met tal van bakjes waarin de lekkere hapjes werden verpakt: samen een complete maaltijd voor thuis. Al het personeel werkte dus gewoon door.

Opening horeca

Op 1 juni (2e Pinksterdag) 2020 mocht de horeca weer open, zij het met tal van beperkende maatregelen. Esseline Dorrestijn speelde hier snel op in. Bezoekers voelden zich terecht buiten veiliger en de eigenares schafte zowel voor als achter een mooie overkapping aan. Samen met het personeel ging ze er, met alle beperkende maatregelen, opnieuw voor: “Natuurlijk ook bij ons looproutes, plexiglas, gezondheidschecks, desinfecterende middelen enzovoorts”.

Tweede lockdown

Vervolgens kwam vanaf half oktober tot mei van dit jaar de veel ingrijpender tweede lockdown voor de horeca. Maar ook in die periode slaagde ze erin met het personeel vijf dagen per week te werken aan de zogenoemde vorkjesdiners voor thuis. Het werd een giga-hit en met de kerstdagen moesten er zelfs extra koelwagens worden gehuurd.

Moeilijke periode

Uiteraard liepen de vaste kosten door en was er een substantieel omzetverlies. Maar van huis uit is haar geleerd dat je “altijd een buffer moet houden voor tegenvallers”. Vanaf het begin heeft ze zich ervoor ingezet met het personeel aan het werk te blijven: “Met elkaar de rust bewaren, in het nu bezig zijn met steeds als uitgangspunt wat kunnen we nog wel, echt als een team met elkaar draaien met de neuzen dezelfde kant op”. Natuurlijk zijn we “met elkaar in gesprek gebleven, want in zo’n moeilijke periode is het wederzijds geven en nemen”.

Creativiteit en nieuwe investeringen

Esseline Dorrestijn stelt terecht dat: “We in feite met elkaar een nieuw restaurant zijn begonnen. Met creativiteit en nieuwe investeringen, waarbij de kosten uitgaan voor de baten, hebben we de bakens verzet”. Ze vervolgt: “Eerlijk gezegd heb ik op momenten ook genoten: met personeel uitgebreid koffiedrinken en lunchen en ’s avonds had ik vrij en kon ik voor onszelf thuis koken. Dat gaat natuurlijk normaal niet in de horeca”.

Werkparadijs.

Ze hoopt dat binnenkort de befaamde vesperije ook weer kunnen worden opgestart. Ze besluit met de woorden: “Het is en blijft hier die geweldige locatie met goed personeel en fijne bezoekers. Ik zeg vaak: dit is mijn werkparadijs”.

Bedankt voor het gesprek en succes!

Burgemeester Willem Gradisen.