De gevolgen van de Coronacrisis zijn voor sommige ondernemers moeilijk te dragen. Daarom is er voor zelfstandige ondernemers een tijdelijke overbruggingsregeling (Tozo). Op basis van deze regeling ontvangt u inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Daarnaast kunt u een lening aanvragen van maximaal € 10.517.

Tozo verlengd tot en met 31 juli

Misschien zijn de gevolgen van de coronacrisis voor u na 1 april 2021 nog niet voorbij. Het kan even duren voordat u uw bedrijf of beroep weer op een normale manier kunt uitoefenen en u voldoende inkomsten heeft. Misschien wilt u onderzoeken of u uw bedrijf of beroep kunt aanpassen aan de huidige situatie of kunt voorbereiden op de toekomst? Of denkt u erover om ander werk te gaan doen, als zelfstandige of in loondienst. Om een goede beslissing te kunnen nemen heeft u tijd nodig en mogelijk ook (financiële) ondersteuning. Daarom kunt u (nogmaals) langer gebruikmaken van de aanvullende Tozo-uitkering voor levensonderhoud. De Tozo is vanaf 1 april 2021 verlengd tot uiterlijk 31 juli 2021. We noemen dit kortweg Tozo 4. Aanvankelijk wilde het ministerie voor nieuwe aanvragen vanaf 1 april 2021 een beperkte vermogenstoets toepassen. Uiteindelijk is besloten hiervan af te zien.                                                                             

Aanvraag verlenging mogelijk bij eerdere uitkering

Als u al eerder een Tozo-uitkering ontving, dan kunt u verlenging aanvragen. Dit kan alleen als de periode tussen de einddatum van die uitkering en de datum waarop u de nieuwe uitkering wilt laten ingaan korter dan 3 maanden is. 

Brief

Iedere zelfstandige die bij de gemeente bekend is, ontvangt een bericht per brief of per e-mail met het aanvraagformulier verlenging Tozo 4 met toelichting. Daarmee kunt u de verlenging aanvragen voor inkomensondersteuning en eventueel ook een (aanvullende) lening.

Downloaden aanvraagformulier

Heeft u het bericht niet ontvangen, dan kun u het Aanvraagformulier verlenging Tozo 4 en de Toelichting Tozo 4 hieronder downloaden.

Eerste aanvraag Tozo 4

Als u nog niet eerder een Tozo–uitkering of -lening heeft ontvangen, dan kunt u een 1e aanvraag Tozo 4 indienen. Daarvoor gebruikt u het aanvraagformulier eerste aanvraag TozoLees vooraf eerst goed de Toelichting Tozo 4 voor alle voorwaarden en verplichtingen.

Meer informatie?

Meer informatie over de regeling vindt u op de website van de Rijksoverheid. Daar vindt u uitgebreide informatie over de voorwaarden, verplichtingen en een rekenhulp. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar 024-6969111 of u kunt een e-mail zenden aan: harry.seegers@mookenmiddelaar.nl