Solidariteit en helpen

Gisteren (maandag 20 april jl.) las ik in het hoofdartikel op de voorpagina van dagblad De Limburger de volgende kop: “Solidariteit Nederlanders is groot”. Ik moest direct aan onze inwoners denken. In onze mooie gemeente Mook en Middelaar is deze solidariteit meer dan herkenbaar. Veel van onze inwoners helpen elkaar: bij de boodschappen, bij tafeltje-dek-je, het helpen door de hond voor iemand die ziek is uit te laten of met tekeningen voor ouderen, het helpen met de opvang van kinderen van de buren maar ook de kindertekeningen op straat, bezoekjes aan ouderen op afstand enz. 

Rekening houden met elkaar

Het overgrote deel van onze inwoners houdt zich eveneens met het warme weer aan de regels en daarmee dus rekening met elkaar. Die regels over anderhalve meter zijn in het belang van ieders gezondheid. En we doen het gelukkig. Wanneer je buiten wandelt houden mensen afstand, terwijl de mens eigenlijk biologisch zo niet in elkaar zit. We raken elkaar graag aan, we houden van knuffelen en van warmte naar elkaar toe.

Schouderklopje

Het afgelopen weekeinde waren ondanks het mooie weer de zgn. sfeerbeelden die ik terugkreeg van de politie en boa’s ronduit positief. En ik heb de behoefte daarvoor ook mijn grote waardering uit te spreken. Dus mijn complimenten ofwel een schouderklopje voor jullie allemaal. Het schouderklopje is natuurlijk figuurlijk bedoeld, want letterlijk kan dit voorlopig niet. Ik had het schouderklopje liever “live” gegeven. Het is helaas niet anders. Het virus schept afstand. We houden letterlijk afstand, maar figuurlijk houden we elkaar vast. We houden vol. Samen kunnen we het.

Burgemeester Willem Gradisen