HOME  |  Inwoner  |  Cultuur en Recreatie  |  Kunstenaars kolonie Plasmolen

Kunstenaars kolonie Plasmolen

Kunstenaarskolonie officieel erkend

Plasmolen is in 2009 officeel erkend als 'kunstenaarskolonie'. Kunsthistorici van de Europese federatie van kunstenaarsdorpen EuroArt hebben vastgesteld dat de situatie in Plasmolen vergelijkbaar was met die van 130 andere, beroemde plekken waar kunstenaars samen woonden en werkten. U kunt hier een kijkje nemen op de website van Kunstgroep Kolonie Plasmolen

Kunstenaars trekken naar buiten

Ruim anderhalve eeuw geleden vond een belangrijke verandering in de schilderkunst plaats: kunstenaars trokken naar buiten om te schilderen. Rond 1830 vestigde zich een groep in het dorpje Barbizon ten zuiden van Parijs. De bossen van Fontainebleau oefenden grote aantrekkingskracht uit op de “plein-air schilders”, zoals ze al snel werden genoemd. Het duurde niet lang of de “School van Barbizon” werd nagevolgd. Op diverse plekken in Nederland ontstonden kunstenaarskolonies, onder andere in Plasmolen.

Kunstenaarskolonie Plasmolen

De bosrijke omgeving van de Plasmolen in Noord-Limburg trok rond 1900 de eerste kunstenaars aan. Tussen 1900 en 1930 vestigde zich er een groep kunstschilders rond Jacques van Mourik (1879-1971), waaronder Dirk Ocker en Gerard Cox. Onder de vele passanten in Plasmolen waren Haagse kunstenaars als Willem Rip en Theophile de Bock, die had geschilderd aan het bekende ‘Panorama Mesdag’. Voor velen was het verblijf in Plasmolen van korte duur, anderen raakten voorgoed geboeid.

Beheer cultuurhistorisch erfgoed Plasmolen

De Stichting Jacques van Mourik, documentatiecentrum van kunstenaars in het grensgebied van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, beheert het cultuurhistorisch erfgoed van de Kunstenaarskolonie Plasmolen. De openbare ruimten van het gemeentehuis worden door deze stichting aangekleed met een regelmatig wisselende expositie. De expositie in het gemeentehuis is op afspraak onder begeleiding te bezichtigen. Aanmelden kan telefonisch bij de stichting.

Informatie

Meer informatie over deze kunstenaarsgroep is te vinden op www.langslimburgsewegen.nl/via_mosae.html.

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken