HOME  |  Inwoner  |  Cultuur en Recreatie

Cultuur en Recreatie

 • Adviesraad Natuur en Milieu

 • Recreatie en verblijf

  Recreatiemogelijkheden

  De Maas en de Mookerplas bieden watersporters tal van recreatiemogelijkheden. Al varend kan men de toeristische trekpleisters aan de oevers van de Maas ontdekken. Aan de Maaskade in Mook is een bezoek aan het Maaspark zeer de moeite waard. Op diverse plaatsen zijn hier rustplekken te vinden waar men van een schitterend uitzicht over het water kan genieten. De gemeente kent ook tal van fiets-, mountainbike- en wandelroutes. Daarnaast is er een ruiter- en menroute van ongeveer 16 kilometer.

  Horeca

  In tal van gezellige restaurants en cafés wordt u gastvrij onthaald. Voor een kopje koffie met een stuk Limburgse vlaai en ook voor een goede maaltijd bent u in Mook en Middelaar aan het juiste adres. Zo is Noord-Limburg bijvoorbeeld een aspergegebied bij uitstek. Diverse restaurants bieden in het aspergeseizoen voortreffelijke gerechten en menu’s met asperges aan.

  Logeren

  Als u langer dan één dag wilt blijven, bent u van harte welkom in één van de hotels, B&B's, campings en jachthavens of recreatieparken. In de gemeente Mook en Middelaar logeert u te midden van de bossen, heide en het water.

  Nadere informatie

  VVV Serviceshop Plasmolen-Mook, Witteweg 10, Plasmolen, (024) 696 17 62 of via www.vvvplasmolenmook.nl.

 • Wandelen en fietsen in Mook en Middelaar

  Ligging

  De gemeente Mook en Middelaar is de noordelijkste gemeente van de provincie Limburg. De gemeente grenst aan de noordoostzijde aan de Gelderse gemeenten Heumen en Groesbeek. Westelijk bepaalt de Maas de gemeentegrens met het Noord-Brabantse Cuijk en ten zuiden ligt de gemeente Gennep. De gemeente Mook en Middelaar wordt wel de brug tussen Maas en heuvelland genoemd. De heuvels, bos en heide maken grote delen van de gemeente tot bijzonder natuurgebied dat tweehonderd jaar geleden de eerste kunstenaars al aantrok. Op diverse punten zijn de sporen van een rijk verleden nog zichtbaar langs de routes.

  Wandel- en fietsroutes

  Wandelend op de Mookerheide, Mookerschans, Heumense schans of Natuurpark de Zandberg kan de rustzoeker van zo’n 60 tot 80 meter boven NAP genieten van een uniek uitzicht over de Maasvallei, het Brabantse en Limburgse land en de Mookerplas. In Mook en Middelaar zijn tal van fiets- en wandelroutes. 

  Wandelen met verhalen

  In de gemeente is een drietal wandelroutes van tussen de 7 en 10 kilometer die niet zijn bewegwijzerd. Dit zijn de volgende routes:

  1. Een duik in het verleden van buurtschap de Biesselt
  2. De broertjes van Oranje-Nassau achterna naar de Mookerheide
  3. Een stukje met de Maas mee

  Wandeling 'Loop naar de Mookerhei'

  Deze wandeling (5 km.) combineert de prachtige natuur van de Mookerheide met de cultuur-historie van de Slag op de Mookerheide. Bij de VVV-Plasmolen is een wandelrouteboekje verkrijgbaar met alle verhalen en legendes. Van deze wandeling is ook is ook een app te downloaden. Voor meer informatie zie de site van Stichting Huys te Moock

  Wandelboekjes

  Aan de hand van drie wandelboekjes waarin een routekaart is opgenomen, kunnen deze wandelroutes zonder begeleiding worden afgelegd. In de boekjes zijn ook verhalen opgenomen over hetgeen interessant is of is geweest in het gebied waar wordt gewandeld.

  Van Pasen tot eind oktober kunt u deze wandelingen ook maken onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie en de wandelboekjes kunt u terecht bij het VVV-kantoor Plasmolen-Mook.

  Geologische themawandelingen

  In de de omgeving van Mook ligt een prachtig heuvellandschap met uitgestrekte bossen en heidevelden, met stille meertjes, diepe droogdalen en kabbelende beekjes. Het maakt deel uit van een omvangrijk stuwwalgebied ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ongeveer 160.000 jaar geleden. Met het boekwerkje ‘Geologie van de stuwwal’ en bijbehorende routebeschrijvingen (8 en 16 km) voor de geopaden kan de wandelaar kennismaken met verschillende aardkundige aspecten van de stuwwal. Verdere informatie vindt u op www.geopaden.nl

  Wandelen met gedichten en boeken

  Elk voorjaar wordt onder auspiciën van Stichting Jacques van Mourik een nieuw PoëziePad rond de Mookerplas ingericht met een selectie fragmenten van de voor de poëziewedstrijd ingezonden gedichten. De opening van het nieuwe pad is begin mei, tegelijk met de uitreiking van de PoëziePrijs Plasmolen. In de winter staan langs het pad rond de Mookerplas literaire boekcitaten die betrekking hebben op de omgeving en gekoppeld zijn aan een werk uit de collectie van Stichting Jacques van Mourik dat de beschreven locatie verbeeldt.

  Fietsknooppunten

  In de hele regio en zelfs tot ver daarbuiten, ligt een fietsroutenetwerk op basis van het knooppuntensysteem. De knooppunten sluiten op elkaar aan. Elk knooppunt in het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten stippelt u zelf uw route uit. Voor meer info zie www.lekkerfietsen.nl.

  Themaroute cultuurhistorie en landschap

  In de gemeente Mook en Middelaar bevinden zich vele cultuurhistorische en landschappelijke bezienswaardigheden. Via het knooppuntensysteem is hiervoor een themaroute ontwikkeld. Het startpunt is het Raadhuisplein in Mook, waar een informatiebord met overzichtskaart staat van de route. Desgewenst kan ook gestart worden bij het station Molenhoek. De route bedraagt 25 km, maar er zijn ook alternatieve kortere routes mogelijk. De route kan gefietst worden met gebruikmaking van een folder waarin deze staat beschreven. Langs de route staan borden waarop meer informatie te lezen staat over de bezienswaardigheden. De folder is verkrijgbaar bij de VVV Plasmolen.

 • VVV Plasmolen - Mook

  Loop eens binnen bij de VVV Plasmolen-Mook. Zij helpen u graag op weg!

  U kunt bij de VVV  Plasmolen-Mook terecht voor: VVV cadeaukaarten, wandel- en fietsroutes en toeristische informatie van Mook en omgeving, Rijk van Nijmegen en Noord-Limburg. Ook voor een specifiek Mooks of Hollands souvenir bent u van harte welkom. Leuk voor uzelf of om cadeau te geven!

  Adresgegevens

  VVV Plasmolen-Mook
  Witteweg 10
  6586 AE Plasmolen
  tel. (024) 696 17 62

  info@vvv-plasmolen.nl

  www.vvvplasmolenmook.nl

  Openingstijden:

     Van 1 april t/m 15 september:

  •       van maandag t/m zaterdag: van 10.00 uur tot 16.00 uur

     Van 16 september t/m 31 oktober:

  •       van maandag t/m zaterdag: van 10.00 uur tot 13.00 uur

     Van 1 april t/m  31 oktober: 

  •       op zondag van 11.00 uur tot 14.00 uur
  •       1e Paasdag en Koningsdag gesloten
  •       2e Paasdag, 1e en 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag: open als op zondag. 
    
 • Kunstenaars kolonie Plasmolen

 • Kunstenaars in de gemeente

 • Culturele evenementen

 • Cultuurhistorische fietsroute

 • Stichting Jacques van Mourik

 • Organisaties en verenigingen

 • Stichting Huys te Mook

 • Ontstaan gemeente Mook en Middelaar

 • Gemeentewapen, vlag en logo

 • Romeins verleden

 • Slag op de Mookerheide 1574

 • Symbool van Mook; Kiste Trui

 • De Mooker- en Heumense schans

 • Mook en Middelaar in 1940 - 1945

 • Rijksmonumenten

 • Gemeentelijke monumenten

 • Historische bebouwing

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken