In de vakantietijd waarschuwen politie en gemeenten steevast voor inbrekers. Tips voor hang- en sluitwerk, verlichting, rolluiken, enzovoort. ‘Waak voor Inbraak’ is een bekend project in de regio. We blijven dit ook doen. Dit jaar is het noodzakelijk eveneens te wijzen op de toename van cybercrime ofwel computercriminaliteit. Deze cybercriminelen komen niet bij u binnen via een raam of een geforceerde deur, maar via uw wifi-netwerk of computer.

Hacken en nepprofielen

Onlangs presenteerde de politie de criminaliteitscijfers voor Limburg. In de hele provincie werden in de eerste drie maanden van 2020 al 138 computermisdrijven geregistreerd. Ter vergelijking: in het hele vorige jaar waren dat 159 gevallen. Dat gaat dus dit jaar hard. Onder cybercriminaliteit verstaat de politie hacken van computers, diefstal van computergegevens en het gebruik van ransomware: tegen betaling van losgeld wordt de computer weer vrijgegeven. Maar ook het gebruik van nepprofielen op Facebook, Instagram of WhatsApp om mensen op te lichten valt onder cybercrime.

Identiteitsfraude

Aan internet zitten leuke kanten, maar dus ook gevaarlijke kanten. In diverse gemeenten in Limburg wordt hiervoor nu door burgemeesters gewaarschuwd. In Mook en Middelaar zijn er helaas meerdere inwoners slachtoffer geworden van cybercrime.  Burgemeester Willem Gradisen geeft daarbij aan dat “het vaak gaat over grote bedragen die inwoners zijn kwijtgeraakt als gevolg van computercriminaliteit”. Verder komt identiteitsfraude hier eveneens voor: “namens het slachtoffer  van identiteitsfraude wordt vervolgens bij zijn of haar familie en bekenden geprobeerd om geld overgemaakt te krijgen. Doe daarvan in ieder geval altijd aangifte”, aldus de burgemeester. 

Wifi-netwerk barricaderen

Dus sluit niet alleen ramen en deuren als je op vakantie gaat, maar barricadeer als het ware ook de ingang naar je computer en je wifi-netwerk. Speciale aandacht vragen de burgemeesters voor het ‘internet of things’, allerlei apparaten die met het internet verbonden zijn. Zodat je vanaf het zwembad op je vakantieadres de zonwering thuis kunt bedienen. Hartstikke handig allemaal, maar dikwijls is de beveiliging van die apparaten krakkemikkig. De komende weken en maanden waarschuwt de campagne ‘Waak voor inbraak’ voor cybercrime en geeft goede tips om digitale inbrekers te weren.