HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Week van de Alfabetisering

Week van de Alfabetisering

Dit item is verlopen op 16-09-2019.

Van 9 tot en met 15 september is de Week van de Alfabetisering.

Aandacht voor laaggeletterdheid

In die week vraagt de Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid. Zij doet dat zoveel mogelijk samen met andere mensen, bedrijven en organisaties. De gemeente Mook en Middelaar doet daarom ook mee.

Taal maakt sterker

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen ze ook niet goed met computers omgaan. Dit heeft grote invloed op hun persoonlijke leven.

Als je niet goed kunt lezen en schrijven:

  • vind je minder snel een baan,
  • is het lastiger om gezond te leven,
  • heb je minder grip op je geldzaken
  • blijven je kinderen ook eerder achter met lezen en schrijven..

Het verhaal van Linda

Op de lagere school had Linda moeite met lezen. ‘Groep vier heb ik over gedaan. Ze dachten dat ik dan een beter leesniveau zou krijgen, maar het hielp niet. Ook mijn zelfvertrouwen werd minder.. Ik was de langzaamste in de klas. Mijn klasgenoten zaten te puffen en zuchten als ik voor moest lezen.’

ROC

Jaren later ontdekte Linda dat er lessen zijn voor volwassenen in lezen en schrijven.  Ze ging naar het ROC en volgt nu al vier jaar taalles.’
Linda: “Ik lees iedere avond met mijn kinderen. Dat is ontzettend belangrijk. Ik ben de basis voor mijn kinderen. Als je niet goed kunt lezen, dan kunnen je kinderen dat straks ook niet. Daarom ben ik op taalles, dat doe je voor jezelf én voor je kinderen.

Activiteiten

Wij hebben op 9 september van 19.00 tot 20.00 een voorlichtingsbijeenkomst  over laaggeletterdheid. De bijeenkomst is in het Lees- en Ontmoetingspunt, Prinsenweg 3c, Molenhoek. Tijdens de voorlichting vertellen we wat laaggeletterdheid is, hoe je het herkent en hoe je iemand kan helpen die zelf moeite heeft met lezen en schrijven. Er zijn ook persoonlijke verhalen van mensen die laaggeletterd zijn (geweest). Kom ook luisteren en meepraten, graag tot dan!

Flyers

Bezoekers van het gemeentehuis en het LOP  krijgen in deze week ook flyers over laaggeletterdheid mee. Je kunt je ook op beide adressen inschrijven voor het volgen van een cursus, bijvoorbeeld op het ROC.

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken