HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Verstopt riool

Verstopt riool

Dit item is verlopen op 22-06-2017.

Een gemiddelde huishouding in Nederland krijgt doorgaans één keer in de acht a tien jaar met een rioolverstopping te maken.

Gemiddelde

Dit is een gemiddelde en het betekend dat er huishoudens zijn die nooit last krijgen van een verstopping, maar ook dat er huishoudens zijn die bijna jaarlijks last hebben van een verstopt riool. De belangrijkste reden van verstoppingen zijn niet goed aangelegde rioleringen en rioleringen die aan vervanging toe zijn. Daarnaast spelen het ingroeien van wortels, het aanzetten van vet en teveel toiletpapier een belangrijke rol.

Onderhoudsbedrijf

Bij dergelijke rioolverstoppingen kunt u natuurlijk direct bellen met een onderhoudsbedrijf, maar er zijn ook een aantal dingen die u zelf kunt doen om toekomstige rioolverstoppingen te voorkomen.

Tips en maatregelen

Een rioolverstopping is natuurlijk niet altijd te voorkomen maar er zijn wel een aantal maatregelen om de kans op een verstopping sterk te reduceren.

  • Gooi nooit afval in de afvoeren van de spoelbak of het toilet. Dus geen vet, eten, sauzen of ander afval. Gaat er per ongeluk toch een keer wat afval in de afvoer, spoel dit dan met veel water na.
  • Spoel niet teveel wc papier door het toilet. Ontstaat er een verstopping in het toilet, probeer dan met een ontstopper het toilet te ontstoppen en trek nadien twee keer door, zodat er voldoende water door het toilet stroomt en het toiletpapier minder kans krijgt om elders in de rioolbuizen vast te komen zitten.
  • producten als inlegkruisjes, tampons, luiers en natte doekjes zijn de belangrijkste redenen voor verstoppingen in het toilet. Plaats dus een prullenbak(je) naast het toilet.
  • Pas op met flessendoppen van schoonmaakmiddelen. Deze kunnen gemakkelijk in het toilet vallen, als u bezig bent met schoonmaken. De doppen kunnen dan in de rioolbuis van het toilet blijven hangen omdat er lucht in de dop komt. Dit leidt tot verstopping.
  • Doucheafvoeren en wasbakken raken vaak verstopt door met name haren die in het sifon gaan vastzitten. Maak dus regelmatig het sifon schoon.
  • Pas op met agressieve ontstoppingsmiddelen. Lees goed de gebruiksaanwijzing zodat u het product op de juiste wijze toepast. Bij een verkeerd gebruik kunnen deze middelen de verstopping juist verergeren.
  • Een vaatwasmachine en een wasmachine zijn meestal de veroorzakers van een verstopt riool door vet en zeep. Het verdient wel de aanbeveling om in de vaatwasser en de wasmachine waspoeder te gebruiken in plaats van vloeibare wasmiddelen.

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken