HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups.

Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups.

Eikenbomen met eikenprocessierups zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen en dikkere takken.

Brandharen

De brandharen van de eikenprocessierupsen kunnen vervelende gezondheidsklachten geven. Om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan worden eiken in gemeentelijk beheer, die op openbare locaties staan waar veel overlast te verwachten is, preventief bestreden door de gemeente.

Biologisch middel

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het beheersen van de eikenprocessierups op eiken in gemeentelijk beheer. Op plaatsen waar veel ongemak van de eikenprocessierups te verwachten is,  passen wij sinds een aantal jaren met succes  een preventieve biologische bestrijding toe met gebruikmaking van een bacteriepreparaat (Xentari). Dit biologisch middel wordt met behulp van een nevelspuit in de bomen gespoten en hecht zich vervolgens aan het blad. Door het vreten van blad wordt het middel opgenomen door de rupsen.

Timing bestrijding

De timing van de bestrijding is afhankelijk van de weersomstandigheden, de bladontwikkeling van de eiken en de ontwikkeling van de rupsen. De hinderlijke brandharen van de rups ontstaan pas na een aantal vervellingen. Normaliter is dat begin juni. Om de bestrijding succesvol te laten zijn is er een minimale bladbezetting nodig van 50%. De verwachting is dat dit medio mei het geval is. Vanaf dan kan de bestrijding ingezet worden. 

Start dinsdag 15 mei 2018

In Plasmolen zal op 15 mei gestart worden met de werkzaamheden. Deze werkzaamheden nemen een week in beslag.

Bestrijding

In verband met mogelijke geluidsoverlast van de tractor met nevelspuit, vindt de bestrijding binnen de bebouwde kom plaats vanaf 08.00 uur tot uiterlijk 21.00 uur. Het biologisch middel veroorzaakt geen lichamelijke ongemakken voor mensen of (huis)dieren. Desondanks adviseren wij u om tijdens de bestrijding ramen en deuren te sluiten zodat er geen middel in huis kan komen.

Uw eigen perceel

Heeft u op uw eigen perceel te maken met eikenbomen met de eikenprocessierups dan raden wij u af om de rupsen zelf te bestrijden maar voor de bestrijding een deskundig bedrijf in te schakelen. Herman Vaessen BV voert de preventieve bestrijding op gemeentelijke bomen uit. Indien u uw eikenbomen ook wilt laten behandelen tegen de eikenprocessierups dan kunt u contact opnemen met Herman Vaessen BV via telefoonnummer (077) 465 17 08. U maakt vervolgens zelf afspraken met het bedrijf en ontvangt een factuur voor de geleverde diensten.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u de website van GGD Limburg-Noord raadplegen via www.ggdlimburgnoord.nl. Voor nadere informatie over de bestrijding in de gemeente Mook en Middelaar kunt u contact opnemen met het KlantContactCentrum, bereikbaar via telefoonnummer (024) 696 91 11.

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken