HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Op veel plaatsen in het land worden grote aantallen eikenprocessierupsen aangetroffen en dreigt overlast te ontstaan. 

Bestrijding

Door het aanhoudende zeer warme weer en de snelle ontwikkeling van de eikenprocessierupsen lijkt de preventieve bespuiting minder effectief geweest. Ook in onze gemeente krijgen we meldingen binnen over de eikenprocessierups. Voor de bestrijding hiervan zijn we afhankelijk van professionele bestrijdingsbedrijven. Door de explosieve ontwikkeling van de eikenprocessierups is het zeer de vraag of de bestrijders alle rupsen tijdig zullen kunnen ruimen. We doen er hoe dan ook alles aan om nesten te laten verwijderen op openbare plekken waar veel mensen komen of waar mensen langdurig verblijven.

Op eigen terrein

Het is belangrijk om de rupsen zelf niet aan te raken en uit de buurt te blijven. Als de eikenprocessierups in bomen op uw eigen terrein aanwezig is luidt het advies om niet zelf de bestrijding ter hand te nemen maar daarvoor een deskundig bedrijf in te schakelen. U kunt daarvoor contact opnemen met:

  • Herman Vaessen BV, tel: (077) 465 17 08.
  • Arie Arts Boomverzorging, tel: (0485) 31 06 18.
  • Kuppen Boomverzorging, tel: (0485) 45 55 57.

Gezien de ontstane situatie moet u rekening houden met een wachttijd.

Waarschuwingsbordjes

Op openbare locaties waar veel mensen komen of verblijven en waar ons bekend is dat de eikenprocessierups aanwezig is plaatsen we waarschuwingsbordjes of voorzien we de bomen van een rood/wit lint. Het advies luidt dan om deze gebieden te mijden dan wel voldoende afstand te bewaren of voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe voorkomt u problemen?

  • Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Bedek dan armen, benen en hals. En ga niet op de grond zitten.
  • Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. En leer dat ook uw kinderen.
  • Zorg ervoor dat ook uw huisdieren niet in contact komen met rupsen en oude nesten.
  • Ga niet zelf de rupsen bestrijden.

Melden

Hebt u een nest eikenprocessierupsen gezien op een plek waar veel mensen komen? Dan kunt u dat melden bij ons KlantContactCentrum, bereikbaar via telefoonnummer (024) 696 91 11. De gemeente bekijkt dan de situatie. Als het rupsennest voor veel overlast zorgt, dan wordt het aangemerkt om opgeruimd te worden door een gespecialiseerd bedrijf. Op dit moment moeten we bij de bestrijding wel rekening houden met een wachttijd.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de eikenprocessierups en hoe u ongemak kunt voorkomen kunt u de folder van het RIVM raadplegen. Voor nadere informatie over de bestrijding in de gemeente Mook en Middelaar of het doen van een melding kunt u contact opnemen met het KlantContactCentrum, bereikbaar via telefoonnummer (024) 696 91 11.

Contactgegevens

Bezoekadres

Raadhuisplein 6
6585 AP Mook

Postadres

Postbus 200, 6585 ZK Mook

Tel: (024) 696 91 11
gemeente@mookenmiddelaar.nl

Openingstijden gemeentehuis

Openingstijden milieustraat

Afspraak maken